Drevo na krov-ako na to

20.08.2011 09:29

 

Pri stavbe domu ste iste uvažovali o tom, aký krob je den najlepší pre vašu stavbu. Aký druh dreva použiť, ako krov navrhnúť a ako ho čo najlepšie postaviť, aby vydržal veľa desaťročí a nespôsoboval vám pri tom vrásky na čele, jednoducho aby ste to zariadili čo najlepšie. S rozvojom stavebníctva v ostatných rokoch a čoraz intenzívnejšiemu prepojeniu trhov po svete sa aj na Slovensku udomácnilo veľa firiem, ktoré sa zaoberajú strechami a krovmi. Konkurencia medzi nimi je veľká, takže ceny ich služieb sú reálne a nemusíte sa báť, že sa preplatíte, lebo každá firma sa chce ukázať v čo najlepšom svetle, aby prežila v neľútostvom mori trhu.

 

Pri výbere krovu by ste sa mali poradiť s odborníkom a nerobiť takéto podstatné stavebné zásahy na vlastnú päsť, lebo by sa vám to mohlo kruto vypomstiť a s krovom by ste mali akurát samé starosti, a v konečnom dôsledku by ste sa aj tak museli obrátiť na nejakú stavebnú firmu. To by vaše náklady zvýšilo a urobilo by to poriadny prievam v peňaženke.

 

Pri výbere dreva na krov platí to isté, musí mať požadované, predovšetkým pevnostné vlastnosti, aby unieslo strechu a prípadne aby si poradilo aj s nápormi čoraz nevyspytateľnejšieho počasia, ktoré bohužiaľ nedokážeme ovplyvniť. Najčastejšie sa na krovy používa smrekové drevo pre jeho dobré vlastnosti. Nie je žiadne tajomstvo, že aj v tomto biznise existujú rozliční špekulanti, ktorí by vám predali aj suché haluze, a pritom by vás presviedčali, že je to perfektné drevo na krov a že vám vydrží najmenej dvesto rokov. Preto treba byť pri výbere dreva obozretní, a ak sa necítime dostatočne zbehlo a informovane, radšej sa poradíme s nezaujatým odborníkom, ktorý vám určite ochotne poskytne svoje služby.