Strešné krytiny

31.08.2011 13:21

Strešných krytín existuje niekoľko druhov a ich výber závisí od mnohých okolností. Je to predovšetkým ich cena, váha, dané klimatické podmienky, záruka, kvalita a trvácnosť. Zvláštnu kategóriu tvoria ešte aj esteticné požiadavky. Medzi najpoužívanejšie druhy strešných krytín patria plechové, škridľové a šindle drevené a asfaltové.

 

Pri výbere krytiny by však cena nemala hrať tú najrozhodujúcejšiu úlohu, lebo v konečnom dôsledku by ste sa pri výbere nesprávnej krytiny ajtak preplatili na opravách prípadne jej výmene.

 

Čo sa týka klimatických podmienok, tak pre obyčajné podmienky panujúce na obývaných miestach na Slovensku sa hodí každý typ strechy. Pre miesta, kde je klíma extrémnejšia, ako napríklad budovy vysoko v horách, kde sú nárazy vetra veľké a časté, častejšie tam prší prípadne sneží, sa najlepšie hodia plechové strechy. Dajú sa totiž najlepšie upevniť a teda v prípade silného vetra len tak jednoducho neuletia. Plechové strešné krytina sa takisto najčastejšie používajú pri strechách s malým sklonom alebo takmer rovnými strechami.

 

Šindľové strechy sa najčastejšie používajú na drevenice, kde by sa iný typ strechy, možno okrem plechovej ani nehodil a pôsobil by neesteticky. Drevo, z ktorého sa najčastejšie šindľové strechy vyrábajú je smrekové. Historicky je to na Slovensku jeden z najpoužívanejších materiálov.

 

Pri výstavbe murovaných rodinných domov zase víťazí škridľa, ktorá je dlhodobo obľúbená pre svoje vlasnosti a cenu.