Materiály na zateplenie

31.08.2011 13:04

 

Pri zateplení domu alebo iného priestoru sa používajú rozličné materiály. Určujúcimi pri ich výbere sú niekoľké faktory. Medzi ne patria hlavne pomer tepelno izolačných vlastností vzhľadom k cene. Ďalej je to napríklad trvácnosť materiálu, miesto, kde sa izolačný materiál plánuje použiť. Okrem toho sa posudzuje napríklad aj jeho zdravotná nezávadnosť a vplyv na životné prostredie. Zatepľovanie sa stáva trendom aj na Slovensku, lebo je to rozumné a dlhodobo výhodné riešenie.

 

Z materiálov, ktoré sa používajú najčastejšie treba spomenúť napríklad polystyrén, ktorý je pri výbere tepelnej izolácia na Slovensku jednotkou. Predurčuje ho k tomu jeho cena a takisto aj skvelé tepelnoizolačné vlastnosti v pomere k nej. Všimnúť si môžete hlavne v posledných rokoch jeho časté použitie pri zatepľovaní stien starších panelových domov, ktorých majitelia tak ušetria nemalé prostriedky za vykurovanie. Okrem toho súčasne vymieňajú aj svoje staré drevené okná za nové plastové.

 

Okrem polystyrénu sa používajú napríklad aj slama, či v obmedzenej miere drevo. Slama bola používaná predovšetkým v minulosti, keď si ľudia takto zatepľovali svoje drevenice alebo malé domky. Slama má takisto skvelé tepelnoizolačné vlastnosti a okrem toho polystyrén v tých dobách veľmi dostupný, teda vôbec dostupný nebol.

 

Okrem polystyrénu sa na príklad na zateplenie podláh používajú iné syntetické materiály. Pri strechách je obľúbené aj zateplenie PVC systémom. Častým riešením je aj kombinácia rozličných postupov a materiálov.