Zatepľujeme dom

19.08.2011 14:58



V posledných rokoch sa na Slovensku rozmohol trend zatepľovania domov a bytov, a to hlavne pre stále rastúce ceny energií, ktoré sa stávajú pre mnoho ľudí neúnosné. Vykurovanie sa tak mnohokrát hlavne v rodinách s nižším príjmom drahým luxusom, ktorý si jednoducho nemôžu dovoliť. Niektorí ľudia, hlavne na vidieku sa dokonca rozhodli prejsť na tuhé palivo.

V mestách je ale takéto riešenie nereálne, a tak je zateplenie rozumným riešením. Aj napriek finančnej náročnosti pri samotnom zabudovaní izolácie, v dlhodobom horizonte sa táto investícia vráti a z vášho bytu alebo domu sa vytratí problém veľkého kolísania teploty a s tým spojenými zdravotnými problémami.

V krajinách západnej Európy prebehla vlna zatepľovanie už dávnejšie. Ak trocha chodíte po Slovensku alebo si všímate okolie, tak ste určite zaregistrovali, že sa zatepľuje skoro všade. Nie je to žiadny módny výstrelok, zateplenie je to výsledok zdravého uvažovania ľudí, ktorí nechcú stále pratiť vysoké účty za vykurovanie ich príbytkov, keď ceny energií stále rastú, pričom nie všetkým rastú spolu s cenami aj príjmy domácnosti.

Najlepšie, čo sa dá urobiť, je spolu so zateplením vymeniť aj staré okná za nové, kvalitné, cez ktoré teplo neuniká ako para z hrnca a vydržia vám veľa rokov. Bez výmeny okien by vlastne bolo zateplenie sčasti zbytočné, lebo by stále dochádzalo k obrovským únikom tepla do prostredia, čo si však rozhodne neprajete.